lauantai 27. kesäkuuta 2015

Villakoiria ja helminauhaa

No, onkos tullut talvi nyt kesän keskelle…



Tämä karvan leijailu ja villakoirien ilmestyminen kuin tyhjästä jatkuu ja jatkuu!

Eikö keväinen karvanlähtö pitäisi olla jo vähitellen ohi? Jos kesäkuun alun näyttelyssä tuomari mainitsikin ”koloisesta” turkista niin mitä hän sanoisi nyt meidän sankareista! Etenkin Aamu, joka itse vielä nyhti rintakarvat kokonaan pois, näyttää lähinnä tältä höyrähtäneeltä oravalta, jonka bongasimme aikaisemmin keväällä.

Klikkaa isommaksi niin näet hullun oravan paremmin.

Lapsuuteni kanilla Ludwigilla karva lähti isoina tuppoina ja ne oli helppo nyppiä pois. Näistä nykyisistä sankareista sitä vain irtoaa ikään kuin yksittäisinä haituvina, jotka sitten muodostavat nurkkiin mahdottomia villakoiria. Jos niitä yrittää lakaista, ne kohoavat ilmaan liitelemään. Periaatteessa siis pitäisi heilua joka päivä imurin varressa, jotta puudelit saisi pidettyä aisoissa.

Turkin harjaaminen toki auttaa, mutta loppujen lopuksi vain yksi työkalu auttaa tuon pölyävän alusvillan tehokkaaseen poistoon. Minulle syydettiin vinkkiä siitä laitteesta monesta suunnasta ja vihdoin päätettiin ostaa moinen. Kyse on furminaattorista. Oli aika hinnakas, 39 e, mutta niistä on kuulemma halpisversioitakin olemassa.


Eläimen furminointi kannattaa ehdottomasti suorittaa ulkona ja mahdollisuuksien mukaan tuulisella säällä! Ensin ajattelin, että kiva, linnut saavat pesänrakennusmateriaalia, mutta liika taitaa tässäkin olla liikaa.


Meidän furminaattori on aika painava ja täytyy olla varovainen ettei sillä satuta kania. Viime hoitokerralla tajusin, että hoitamisessakin voi vahingossa mennä liian pitkälle. Työstin Viuhtin kaula/rintaröllykkää ja kani vaikutti aivan tyytyväiseltä. Karvaa lähti joka vetäisyllä runsaasti. Olin erittäin hellävarainen, koska kaula on herkkää aluetta. Yhtäkkiä tajusin, että kaulassa oli aika iso täysin kalju alue… olin aivan että mitä! Onneksi karvat kasvavat aikanaan takaisin. Tämän episodin jälkeen olen keskittynyt harjaamaan lähinnä kanin takaosaa ja hännän aluetta. Sinne kani ei itse välttämättä yllä.

Erityisesti karvanlähtöaikaan kannattaa seurailla kanin pissalaatikkoa ja papanoita. Papanat voivat näyttää helminauhalta, mikä tarkoittaa sitä, että suolessa on karvaa. Tämä on kyllä normaalia, mutta voi aiheuttaa ummetusta ja pahimmillaan suolitukoksen. Jos tällaisia karvaisia papanoita esiintyy, kannattaa kanille antaa päivittäin ruiskulla ananasmehua suuhun.

Papanoiden mukana karvaa.

Ananasmehun entsyymit hajoittavat karvojen ja ulosteen sekaista massaa suolessa, mikä voi ennalta ehkäistä tukoksen syntymistä. Jos tukos on jo syntynyt, silloin papanoita ei tule lainkaan. Tällöin on välittömästi annettava kanille myös esim. parafiiniöljyä, joka yleensä auttaa tukoksen liikkeelle. Tämä tila on kuitenkin jo vaarallinen kanille, koska kanit eivät osaa oksentaa karvoja ulos kuten kissa ja kaikki mitä menee sisään on tultava peräpäästä ulos. Se on aika pitkä matka ja voi olla todella kivuliasta kanille. Meillä on tästäkin aiheesta valitettavasti kokemusta.



Tässä vaiheessa tuntuu siltä, että Viuhtin ja Aamun turkit eivät voi enää palautua ennalleen. Kuinka nopeasti uusi karva oikein kasvaa? Ei mahda paljon tuomari turkkia kehua elokuun näyttelyssä jos Aamu näyttää tuolta...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti