tiistai 29. syyskuuta 2015

Aamun ummetus

Viime torstaina huomasimme, että Aamu, tavallisesta poikkeavasti makoili pitkällään omassa häkissään ja vetäytyi jopa omaan koppiinsa lymyilemään. Seurattuamme tilannetta totesimme, että nyt oli tytöllä masu kipeä. Se oikoi jalkojaan ja vaihtoi asentoaan ja rennon näköisestä asennosta huolimatta jännitti pään ja korvat pystyyn. Illan mittaan Aamu ei myöskään suostunut syömään mitään eikä papanoita enää tullut. Kuuden aikoihin Aamu oli vielä syönyt ihan normaalisti eli olimme onneksi havainneet kanin tilan nopeasti.

Ryhdyimme heti toimenpiteisiin. Kaivoimme parafiiniöljypullon esiin ja avasimme ananastölkin. Ruiskutimme Aamun suuhun vuoroin parafiiniöljyä, vuoroin ananasmehua ja vettä. Eihän se niitä juonut, mutta nieli kun vähän taputteli poskea ja hieroi korvia. Toistin saman useaan otteeseen illan aikana ja muutaman kerran myös yöllä, mutta aamulla tilanne ei ollut muuttunut.



Lähdin töihin, mutta valjastin apujoukot tarkistamaan kanin tilaa aamupäivän aikana. Soitin eläinklinikalle ja kaniharrastajien vinkkien ansiosta kyselin "hätäravinnon" perään. Käytännössä hätäravinto tarkoitti Oxbown Critical Care -jauhetta, joka sekoitetaan veteen ja ruiskutetaan kanin suuhun (jos se ei itse syö). Se sisältää tärkeitä ravintoaineita ja kuituja, jotka mahdollisesti auttavat suolta liikkumaan, mutta ainakin antavat kanille sen tarvitsemaa ravintoa silloin kun se ei suostu itse syömään.

Oxbown "toipilasravintoa"

Aamun tila ei ollut aamupäivälläkään muuttunut, mutta huoltopartion mukaan se joi itse kupista, mikä tietenkin oli huojentavaa. Lähdin töistä aikaisemmin itse katsomaan mikä oli tilanne ja sekoittelin annoksen huoltopartion eläinklinikalta noutamaa Critical Carea. Jauhe tuoksui ihanalle lakritsalle, mutta pupu ei ollut samaa mieltä... tein siitä todella lirua litkua, jotta sain sitä kanin suuhun. Aamun masu oli ihan kova ja se sai väristyksiä sylissäni. Vatsa lurisi aivan kamalan isosti. Sen korvat sojottivat jäykkinä pystyssä, vaikka muuten se näytti tosi surkealta. Sen karvat olivat takkuisen näköisesti sikin sokin ja pinnassa näkyi pientä irtokarvaa. Näytti siltä, kuin kani ei olisi putsannut itseään viikkoon. Silminnähtävästä kivusta huolimatta otin pehmeän harjan ja harjailin sitä kevyesti samalla hiukan vatsaa hieroen.

Päätin tarkastella tilannetta vielä tunteroisen, pari. En tiedä oliko siitä vähästä määrästä Critical Carea apua vai alkoiko kani toipua muuten vain, mutta tunteroisen päästä se oli tullut ulos häkistä, putsaili itseään ja oli huomattavasti virkeämmän oloinen. Havaitsin sen myös syövän umpisuolipapanoitaan, mikä on todella hyvä merkki, koska noiden papanoiden bakteereita tarvitaan, jotta kanin ruoansulatus toimii. Kohta puput mutustivatkin vieretysten heinää. Lautaselta tarjoamani Critical Care -mössö ei tehnyt kauppaansa.

Heinä maistui taas.

Papanoita sai silti odotella melko pitkään ja ne sisälsivätkin selvästi karvaa. Voisinpa vannoa, että jotkut karvat näyttivät olevan paljon pitempiä kuin tytön omat, joten epäilen suuresti, että tyttö on innokkaasti hoitanut ison herran leijonakaulusta ja niellyt siitä lähteviä karvoja.

Karvaiset papanat


Riitta-kanin vatsaongelmat

Riitta-kanilla oli aikoinaan useaan otteeseen ummetusongelmia. Kanin ruoansulatusongelmiin voi olla monia syitä, mutta Riitta-kanin kohdalla ongelma mitä todennäköisimmin johtui vähäkuituisesta ruokavaliosta ja ylipainosta, joka oli suora seuraus tuosta edellisestä. Riitta-kanin ummetuksen huomasi ensimmäisenä siitä, että se meni myrmöttämään pissalaatikkoon. Toinen merkki oli se, että se meni omaan häkkiinsä, missä se ei tavallisesti koskaan ollut muuten kuin syömässä. Päädyin seuraamaan tarkasti Ritun tuotoksia ja jos niissä näkyi pienintäkään muutosta tai niitä ei tullut, ryhdyin toimenpiteisiin. Ummetus ei kuitenkaan koitunut Ritun kohtaloksi, mutta siitä oli huolta jatkuvasti.

Riitta-kanille eivät kuidut maittaneet.

lauantai 26. syyskuuta 2015

Viimeiset voikukat talveksi

Uskokaa tai älkää, kaksi viikkoa sitten saimme vielä tuoreen näköiset satsit loppukesän voikukanlehtiä kuivattavaksi. Lähestulkoon kymmenen verkkosäkkiä kuivui muutaman illan saunan lauteilla.

Saunan lauteilla löhöävät heinäsäkit

Keräsimme heinät jälleen miehen kotipuolesta. Lampailta tosin pois, mutta niillä on kyllä peltoa syödäkseen. Hiukan mietitytti se, että pelloilla on tänä kesänä runsaasti myyriä. Voikohan myyräkuume tarttua kaneihin?

Kuivattua heinää on nyt talveksi antaa, toivottavasti kevääseen saakka. Vaikea arvioida kun aikaisemmin ruokittavana on ollut vain yksi kani.

Valmiit kuivatut heinät

Tämä oli tällainen lyhyt postaus. Meillä on ollut huolta Loikan ummetuksen vuoksi ja siitä on tulossa pitempi postaus lähiaikoina.

lauantai 5. syyskuuta 2015

Kaninäyttelyt ja palkitut puput

Muutama sananen kaninäyttelyistä


Ulkomuotoluokka


Ulkomuotoluokan arvostelu keskittyy lähinnä rakenteellisiin, ulkonäöllisiin ja muihin jalostuksen kannalta tärkeisiin ominaisuuksiin, kuten "rotuleima" ja "rungonmuoto". Tämän vuoksi kanit mm. punnitaan ennen arvostelua. Kanilla täytyy olla asianmukaiset paperit ja tatuoinnit voidakseen ottaa osaa ulkomuotoluokkaan.

Kaninäyttelyiden säännöistä, näyttelyluokista, palkitsemisista yms. kerrotaan kattavasti esimerkiksi Suomen kaniyhdistyksen sivulla:
http://www.kaniyhdistys.com/toiminta.htm


Poikueryhmä kääpiöjäniksiä ulkomuotoarvostelussa
Limingan nuorisotalolla 18.4.2015.


PET- eli lemmikkiluokka


PET luokassa arvostellaan ominaisuuksia, joihin voi vaikuttaa hyvällä hoidolla ja näyttelyyn voi ottaa osaa kani kuin kani. PET arvostelukaavakkeessa on kohtia, joista terveen ja hyvin hoidetun lemmikkikanin odotetaan suoriutuvan. Joskus joku meidän kaneista on saanut merkinnän, että kynnet voisi leikata tarkemmin ja Viuhtin lohjenneesta hampaasta vähennettiin puoli pistettä. Jos kanilla on esimerkiksi vanha haava tai vaikkapa puuttuu kokonainen raaja, mutta haaverit on hoidettu asianmukaisesti ja kani on kunnossa, PET arvostelussa pisteitä ei vähennetä.

PET -näyttelyssä tuomarin lisäksi arvostelupöydän ääressä istuu sihteeri, joka kirjoittaa tuomarin sanelemia huomioita arvostelukaavakkeeseen. Lisäksi mukana on toimihenkilö, joka hakee kanit boxeistaan arvosteltavaksi. Yleensä kunkin arvostelun päätteeksi tuomari kertoo pari sanasta ääneen kyseisestä kanista ja kanin mukaan lähtee täytetty arvostelukaavake pisteytyksineen ja kommentteineen. Kun kaikki kanit on arvosteltu, jaetaan palkinnot ja päivän paras kani valmistautuu Best in show -kisaan.


Odotellaan pääsyä tuomarin pöydälle


Pehmoeläinluokka


Meidän perheen näyttelyharrastuksessa on toistaiseksi ollut isossa osassa myös OSJH:n näyttelyiden pehmoeläinluokkaan osallistuminen. Viime näyttelyssä Lumina -pehmo voitti oman luokkansa ja sai komean ruusukkeen. Tässä kisassa on omistajan ikäraja, 9v., joten montaa kertaa emme voi enää kisaan osallistua.

Pehmoeläinten arvostelu käynnissä


Hauskat pikkukisat


OSJH:n näyttelyissä voi osallistua pehmoeläinluokan lisäksi muihinkin hauskoihin kisoihin. Ohjelmassa on usein kanien estehyppyä, marsujen kurkunsyöntikilpailu, erinäisten pikkupiipertäjien silppurikisa, putkijuoksukilpailu ja hamstrauskisa yms. Joskus on ollut rotille agilitya. Meillä ei ole koskaan harrastettu kaniestehyppyä, vaikka hauskan näköistä se onkin. Sen verran on pari kertaa kokeiltu, että todettiin meidän kanien mieluummin alittavan tai lävistävän esteet kuin hyppäävän keveästi niiden yli.


Marsujen kurkunsyöntikisa (kuva: Titta H.)


Viuhti esteellä  (kuva: Titta H.)


Papanakartanon näyttelykanit



Riitta-kani


Ensimmäinen kaninäyttely, johon olemme ottaneet osaa oli Oulun seudun jyrsijäharrastajien v. 2002 järjestämä kani- ja jyrsijänäyttely Pateniemen honkapirtillä. Arvostelussa kävi silloinen lemmikkimme Riitta-kani. Ritu ei kovinkaan menestynyt ja tuo kerta jäi sen ainoaksi näyttelyksi. Se jännitti kovasti ja sen valkoiset tassut ja peppu olivat hiukan värjäytyneet. Valkoisessa karvassa näkyy pienetkin värjäytymät aivan liian helposti.

Riitta-kani arvostelupöydällä


Putteli


Seuraava näyttely olikin OSJH:n Limingan näyttely vasta v. 2013 Puttelin kanssa. Yllätykseksemme Putteli menestyikin erittäin hyvin jokaisessa näyttelyssä, johon se otti osaa, vaikka sairastelikin vähän väliä. Etenkin Puttelin viimeisestä, Oulussa Koskelan Walolla pidetystä näyttelystä, se toi kotiin jos jonkinlaista palkintoa mukanaan.


Voitokas Putteli

Puttelilla karvanlähtöä Koskelan Walolla.


Aamurusko


Puttelin lähdettyä veimme pikkuisen baby -luokkaan osallistuvan Aamun näytille ja sekin menestyi hyvin (baby -luokassa ei kyllä yleensä montaa osanottajaa olekaan). Aamu on ihan mukavasti sen jälkeenkin pärjäillyt, saanut kunniamainintoja ja kannustuspalkintoja. Viime keväänä se osallistui jopa ulkomuotoluokkaan, jonka Suomen kaniyhdistys järjesti OSJH:n kani- ja jyrsijänäyttelyn yhteydessä. Sieltäkin se sai ihan kelpopisteet. Nyt kun Aamu on steriloitu, sillä ei ole enää asiaa ulkomuotoluokkiin.

Aamu pyöriteltävänä
Pikku possu


Väsähtänyt palkintopupu


Viuhti


Viuhtin ensimmäinen esiintyminen oli kesäkuussa Suomen lemmikkikanit ry:n järjestämässä kaninäyttelyssä Oulun Alppilassa, missä se yllätti menestyksellään. Se pääsi jopa BIS -pöydälle, kolmanneksi parhaana pupuna. Tästä saavutuksesta Viuhti sai ruusukkeen lisäksi pokaalin! Tuossa näyttelyssä Aamu ei saanut minkäänlaista tunnustusta, mutta se olikin todella laihassa kunnossa ja huonoturkkisena valeraskauksista johtuvan karvan nyhtämisen vuoksi.


Viuhti BIS -pöydällä (kuva: Titta H.)